Kawa arabika i kawa robusta — czym się różnią i jaką wybrać? 

Kawa arabika i kawa robusta — czym się różnią i jaką wybrać? 

W Twojej kuchni stoi nowy ekspres, ale nie wiesz jaką kawę ziarnistą wybrać? Wybór jest duży, jednak na początek postaw na coś sprawdzonego, czyli ziarna polecane przez wszystkich miłośników kawy. Kawa arabika i kawa robusta to dwa najpopularniejsze gatunki, dlatego też na pewno któryś z nich przypadnie Ci do gustu. Pytanie tylko, który? Zobacz, czym różnią się te odmiany kawy i wybierz idealną dla siebie! 

Ziarna robusty — zalety i charakterystyka

Uprawa ziaren robusty jest dość prosta i niewymagająca. Roślina jest bowiem wysoce odporna na szkodniki i warunki pogodowe. Jej plantacje obejmują obszar niemal całej strefy tropikalnej. Ziarna dostępne w sklepach pochodzą przede wszystkim z Afryki Wschodniej, Brazylii oraz Azji Połudnowej oraz Wschodniej.

Jeśli chodzi o smak robusty, to jest to gatunek kawy, który zaskakuje swą wyrazistością. Jest mocna i gorzka. Nie znajdziemy w niej nut kwaskowych. Jest idealna do robienia espresso, ponieważ z tych ziaren wychodzi doskonała crema. Warto podkreślić też, że robusta jest nie tylko mocna w smaku — mianowicie zawartość kofeiny wynosi w niej nawet do 2,5%, co na tle innych gatunków jest naprawdę imponującym wynikiem.

Ziarna arabiki — co warto o nich wiedzieć?

W przeciwieństwie do robusty, uprawa ziaren arabiki nie należy do najłatwiejszych. Wymaga bowiem ściśle określonych warunków – najlepiej klimatu tropikalnego i terenów górzystych. Nie przeszkadza to jednak temu, by to właśnie arabica stanowiła większość światowego rynku kawy. Uprawia się ją przede wszystkim w Brazylii, Indonezji i Etiopii.

Kawa arabika słynie przede wszystkim ze swojej delikatności. Jej smak jest bardzo subtelny, ale jednocześnie niezwykle bogaty. Kryje w sobie wiele różnych aromatów. Nie ma w sobie goryczki, za to jest lekko kwaskowy. Kawosze uwielbiają ją przede wszystkim za wskaniałą kremowość i gęstą konsystencję.

Kawa arabika czy kawa robusta? Którą wybrać?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Każdy z tych gatunków ma bowiem wiele mocnych stron, dlatego też wszystko zależy od Twoich preferencji. Jeśli lubisz mocną kawę, która od razu stawia na nogi, robusta będzie idealnym wyborem. Jeśli zaś cenisz sobie subtelność smaku, bardziej posmakować może Ci arabika.

Szukasz idealnej kawy dla siebie? Wejdź na explosia.pl/kawa-arabika-i-kawa-robusta! Zajdziesz tam nie tylko kawy 100%, ale i mieszanki robusty i arabiki w różnych proporcjach. Dzięki temu z łatwością wybierzesz taką, która będzie doskonale dopasowana do Twojego gustu.

Spodobało się? Daj lajka lub udostępnij znajomym. Za każdym razem, kiedy tego nie zrobisz, uronię małą łezkę. A jeśli to zrobisz, to poczujesz same korzyści: zawsze dowiesz się o nowym poście, na FB zobaczysz więcej zabawnych historyjek z naszego życia, no i będziesz mógł obserwować fotki, które wrzucam na Instagram, są tak fantastyczne, że klękajcie narody.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry